Acıbadem Dergisi 2013 yılı 38.nci sayısı

Paranın geçmediği tek mağaza Sevgi Mağazası

Tam 15 yıldır, 1 milyonu aşkın ihtiyaç sahibine yardım elini uzatan Sevgi Mağazası gönüllüleri, zenginden alıp, fakire vermenin mutluluğunu yaşıyorlar. Sevgi Mağazası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği bünyesinde faaliyet gösteren mağazada, para geçmiyor. Hiçbir ayrım gözetmeksizin, fakirlik belgesi ile gelen her ihtiyaç sahibi, Çarşamba ve Cumartesi günleri mağazadaki ürünlere hiçbir bedel ödemeden sahip olabiliyor.

Sevgi Mağazası ‘nın ilk hareketi Kadıköy Gazetesi ‘nin İmtiyaz Sahibi Merhum Sinan Gülerci ve birkaç arkadaşı tarafından 1998 yılında başlatıldı.

Amaç varlıklı insanların eşyalarının evlerinden alınarak yoksul insanlara ücretsiz ulaştırılması idi. Merhum Sakıp Sabancı yapılan bu çalışmaları takdir etti ve verdiği destek ile Kadıköy Gazetesi‘nin sosyal sorumluluk projesi olarak 02.02.2002 ‘de Kadıköy Bulvar Çarşısı‘nda ilk Sevgi Mağazası açıldı. Varlıklı insanlar kullanılabilir, eşyalarını buraya getiriyor, ihtiyaç sahipleri de Sevgi Mağazası ‘ndan dilediklerini ücretsiz alıyorlar. Sevgi Mağazası 2005 yılı Ağustos ayında tüzel kişilik kazandı ve Sevgi Mağazası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Derneğe Türkiye ‘nin her yerinden ayni bağışlar gelmektedir.

Acıbademde bulunan Sevgi Mağazası'nın başka bir şubesi bulunmuyor.

Kullanmadığınız her türlü kullanılabilir eşyalarınızı verebilirsiniz.

Evinizde kullanılmayan ancak kullanılabilir eşyaları teslim edebilirsiniz. Eşyaların hiçbir iş yükü getirmeyecek şekilde temiz ve kullanılabilir halde teslim etmeye özen gösterme Elbise, ayakkabı, çanta, çocuk eşyaları, gelinlik gibi giyim eşyaları ile, mutfak eşyaları, ev eşyası, sağlıkla ilgili sarf malzemeleri, kırtasiye ve oyuncak gibi kullanılabilir pek eşyayı mağazaya teslim edebilirsiniz.

Derneğin kira vermeden oturabileceği bir mekana ihtiyacı var.

Dernek halen, kira ve elektrik gibi giderlerini karşılamakta güçlük çekiyor. En çok istedikleri kira vermeden oturabilecekleri bir mekana sahip olabilmek.

Yapılan yardım, teslim belgesi karşılığında ihtiyaç sahiplerine teslim ediliyor. Her şey kayıt altında olduğu için sistem öyle güzel işliyor ki, hem yardım eden gönüllülerin yaptığı teslimat, hem de ihtiyaç sahiplerine teslim edilen eşyalar detaylı bir şekilde bilgisayara işleniyor. Aynı aile ancak 3 ayda bir gelip mağazadan yararlanabiliyor.

Mağazada 13 aktif çalışan gönüllü var

Mağazada aktif olarak çalışan 13 gönüllü bulunuyor. Bu 13 gönüllü, eşyaların ve mağazanın düzenlenmesi ve yardımların ulaşması için tüm gücüyle çalışıyorlar. Ayrıca bağışta bulunan herkes gönüllü olarak kabul ediliyor.

Sizler de katkıda bulunabilirsiniz.

Neler yapabilirsiniz?

Ayni ya da nakdi yardımda bulunabilirsiniz. Burs verebilirsiniz. Burslar direk öğrencinin hesabına yatırılıyor. Ders verebilirsiniz. Mavi kapak toplayabilirsiniz.

Kullanılmayan eşyalarınızı mağazaya bırakabilirsiniz. Erzak yardımında bulunabilirsiniz. Derneğin web sayfasının daha iyi çalışması için uzman desteği verebilirsiniz. Mağazanın içinde yardım amaçlı aktif olarak görev alabilirsiniz, bağışçı gönüllü olabilirsiniz ya da derneğe üye olabilirsiniz.

Mavi kapaklar çok işe yarıyor

Toplanan plastik mavi kapaklar çok işe yarıyor. Kapaklar, akülü sandalye, kulak pili, hasta bezi, emici külot... olarak ihtiyaç sahiplerine dönüyor.

Yıllardır bir çok hayata yakından bakan ve dokunan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Fazilet Şahin sorularımızı yanıtladı:

Uzun yıllardır Sevgi Mağazası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak aktif rol alıyorsunuz. Siz bu işe ne zaman ve nasıl gönül verdiniz?

  • Ben 2001 yılında özel bir şirkette profesyonel olarak yöneticilik yaparken sevgili Sinan Gülerci ile tanıştım. O’nun Sevgi Mağazası fikrini benimsedim, desteklemek adına Sevgi Mağazası’na bağışçı oldum. 2007 yılında sevgili dostum Sinan Gülerci’nin vefatının ardından yapılan ilk Olağanüstü Genel Kurulda Sevgi Mağazası faaliyetlerini Yönetim Kurulu Başkanı olarak sürdürme görevi bana verildi. O’nun yaktığı bu ışık ile yolumuzu aydınlatmaya çalışıyorum.

Sevgi Mağazası olarak ihtiyaç sahiplerine neler sunuyorsunuz?

  • Sevgi Mağazasında dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan yoksulluğunu belgeleyen herkese kapımızı sonuna kadar açık tutuyoruz. ihtiyaç sahipleri 3 ayda bir kez Sevgi Mağazası’ndan kıyafet, mutfak eşyası, ev tekstili, kitap ve oyuncak alabiliyorlar. Yoksul ailelerin başarılı çocuklarına eğitim desteği vermek isteyen bağışçılarımıza köprü oluyoruz.
  • Okulların açık olduğu dönemlerde derneğimize gelen talepler doğrultusunda Edirne’den Ağrı’ya kadar köy okullarına kışlık kıyafet (kaban, hot, kazak, atkı, bere vb.), kırtasiye malzemesi, oyuncak ve kitap göndermeye çalışıyoruz. Bu arada ülkemizin her bölgesinden yardım talep eden muhtarlıklara, STK’lara da elimizden gelen desteği veriyoruz.

İhtiyaç sahipleri dilediğini beğenip alabiliyor mu?
Sistem nasıl işliyor?

  • İhtiyaç sahiplerinin aldıkları tüm eşyalar derneğimizde kayıt altına alınmaktadır. Ancak ailesindeki kişi sayısı ile orantılı ve kişi başına en fazla 4-5 parça kıyafet alabilir. Bebeklere ise en az 10 parça kıyafet veriliyor. Örneğin; 3 ay önce geldiğinde tabak takımı almış ise o yıl içinde tekrarı mümkün olmuyor.

Önceliğinizde kimler bulunuyor?

  • Öncelikle evinde engellisi olan ve bu nedenle zorunda olduğundan hiçbir geliri olmayan çok yoksul aileler var. Korumamız altında olup sadece her ay derneğimizden aldıkları erzakla beslenebiliyorlar veya bazıları eğer çevrelerinde var ise aş evlerine gidebiliyorlar.
  • Onlara daha düzenli ve doyurucu erzak verebilmemiz için düzenli erzak bağışında bulunacak bağışçılara ihtiyacımız var. Sokakta kalan evsizler için onları gönderebileceğimiz banyo ve traş olabilecekleri mekanlara gereksinim duyuyoruz. Bazıları gerçekten yaşadıkları ihanetler sonucu sokağa düşmüş üniversite mezunu, fabrika sahipleri...

Engelliler için özel bir çalışmanız var mı?

  • 2009 yılında başlattığımız “Pil Kardeşliği” kampanyamız devam ediyor. İşitme engelli 7 çocuğumuza her ay 30’ar adet kulak pili veriyoruz. Sosyal devlet desteği ile bu çocukların operasyonları yaptırılmış ancak aileler kulak pili alacak güce sahip olmadıklarından çocuklar duymuyor ve dolayısı ile konuşamıyor. İhtiyaç sahiplerinin tekerlekli sandalye ve akülü tekerlekli sandalye taleplerini karşılamaya çalışıyoruz.

Özellikle aşamadığınız bir güçlük ve sıkıntı var mı?

  • Evet, kira, elektrik vb. giderleri karşılamakta çoğu kez ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. En büyük sorunumuz derneğimizin kendine ait bir yerinin olmaması. Hayırsever kişi, kurum kuruluşlardan bu konuda destek bekliyoruz.

İnternet ortamında da yardımda bulunabiliyor muyuz?

Tabii ki. Sanal dostumuz olabilir bizi sosyal medyada tanıtabilir, e-posta guruplarınıza www.sevgimagazasi.org linkimizi gönderebilirsiniz. Ayrıca duyurularımızı kendi ağlarınızda paylaşarak destek verebilirsiniz.

Fazilet Şahin kimdir?

1959 Elazığ doğumlu, Evli, 2 çocuk annesi. İşletme Fakültesi mezunu, Maliye Bakanlığı’ndan emeklidir.

  • Maltepe Üniversitesi,
  • Personel Dairesi Başkanlığı,
  • TEMAR Yak/i ve Avrupa Birliği Derneği İstanbul Şubesinde Yöneticilik,
  • GK Group İnsan Kaynakları Müdürlüğü,
  • İzník Çini Vakfi Genel Koordinatörlük,
  • Sevgi Mağazası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı (halen) görevlerinde bulundu.